FAQ

Vragen van sekswerkers - sociaal

Ik ben sekswerker en wil officieel werken. Hoe doe ik dit?

Om officieel te werken in België is het belangrijk om na te gaan of je voldoet aan de voorwaarden. Personen met de Belgische nationaliteit en EU-burgers hebben een geldige identiteitskaart nodig om een zelfstandige zaak te kunnen starten.   
Wanneer je van sekswerk officieel je beroep wil maken, kan je ervoor kiezen je te laten registreren als zelfstandige. Hierbij zijn er twee opties. Je kiest ervoor om zelfstandige in hoofdberoep te zijn. Dan is sekswerk je enige bron van inkomsten. Je kan sekswerk ook combineren met andere job in loondienst. Dan ben je zelfstandige in bijberoep. Als zelfstandige dien je je te laten registreren bij de Kruispuntbank van Ondernemingen en krijg je een NACE-code toegekend. Voor sekswerk is er geen specifieke NACE-code. Je kan wel gebruikmaken van NACE-code 96099, overige persoonlijke diensten. Van zodra je deze stap gezet hebt, moet je nog enkele andere zaken in orde brengen zoals bijvoorbeeld het zoeken van een boekhouder, je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen en je inschrijven bij een ondernemingsloket.

Meer info kan je vinden via deze link. We helpen je graag verder om je situatie te bespreken.  

Ik ben Unieburger en heb werk in België. Ik wil een Belgische identiteitskaart aanvragen. Hoe doe ik dat?

Je kan als Unieburger langer dan drie maanden in België verblijven als je werk hebt. Je kan werken onder een contract of je bent geregistreerd als zelfstandige. Om een verblijfskaart te krijgen moet je bewijsstukken kunnen voorleggen van je tewerkstelling of zelfstandige activiteit.  
 
Binnen de eerste 3 maanden dat je in België bent, dien je langs te gaan bij jouw stad of gemeente om jouw verblijfskaart aan te vragen. Je zal een ‘bijlage 19’ ontvangen. Vervolgens zal de wijkagent langskomen bij je thuis om te controleren of je daadwerkelijk woont op het door jou opgegeven adres. Je wordt ingeschreven in het Vreemdelingenregister. De Dienst Vreemdelingenzaken beslist nadien of je aanvraag is goedgekeurd. Bij goedkeuring ontvang je een E kaart.  
 
Je kan contact met ons opnemen om je situatie te bekijken. 

Ik heb brieven ontvangen, maar begrijp ze niet. Kan je me helpen?

Jazeker, ons team van sociaal werkers helpt je graag verder met het bekijken van je brieven. Je brieven ongeopend laten is geen goed idee. Neem dus zeker contact op met ons en wij helpen je graag verder. 

Ik ben nieuw in sekswerk. Met wat moet ik rekening houden?

Als sekswerker moet je met heel wat zaken rekening houden. In welke sector wil je werken? Wil je werken als zelfstandige? Hoe ga je om met klanten? Welke diensten bied je aan? Het is belangrijk om hier op voorhand over na te denken. Onze sociaal werkers proberen je vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Neem contact op met ons om je situatie te bespreken.  

Ik voel mij down.

Heb je last van sombere gedachten? Ga je door een moeilijke periode? Dit overkomt iedereen wel eens. Een onverwachte gebeurtenis of drastische verandering kan je stevig door elkaar schudden. Het kan ook gebeuren dat je gedurende een bepaalde periode wat minder goed in je vel zit zonder precies te weten waarom. Sommige mensen geraken hier zelf uit, maar dit is niet altijd het geval.

Je kan altijd beroep doen op extra steun uit je omgeving, van een specialist of van een hulpverlener. Ook Violett biedt ondersteuning en een luisterend oor. Violett heeft veel ervaring met mensen die actief zijn in de sector van sekswerk. Bij ons kan je vrijuit en in alle vertrouwen je verhaal kwijt, we oordelen niet. Aarzel niet om ons te contacteren. We helpen je graag verder. 

Ik hou mijn leven als sekswerker geheim voor mijn familie en vrienden. Hoe ga ik hiermee om?

Veel sekswerkers praten met niemand over hun werk. Je maakt natuurlijk best wat mee en hier met niemand over kunnen praten kan erg moeilijk zijn. Er heerst een groot taboe over sekswerk. De angst dat familie en vrienden dit te weten komen kan erg belastend zijn. Je leeft met een geheim. Je hebt als het ware een dubbel leven. De hulpverleners van Violett zullen je nooit veroordelen. Als je nood hebt om te praten dan zijn we er graag voor jou. We luisteren naar jouw leven als sekswerker. Je kan met ons de leuke en minder leuke aspecten van het werk delen. Wij zijn gebonden aan beroepsgeheim. Jouw verhaal blijft dus bij ons. We werken ook anoniem. Discretie is voor ons heel belangrijk. Nood om te praten? Neem contact op met ons. 

We moeten op het werk zonder condoom pijpen. Ik wil dit niet. Wat kan ik doen? Ik moet op het werk seksueel contact hebben zonder condoom. Ik wil dit niet. Wat kan ik doen?

Als sekswerker beslis je zelf wat je de klanten aanbiedt en nog belangrijker wat je niet aanbiedt. Als je werkt in een bar of privéhuis waar de uitbater je vraagt om te pijpen zonder condoom of te vrijen zonder condoom dan heb je het volste recht om dit te weigeren en hier nee op te zeggen. Als je hier niet achter staat dan kan je misschien beter uitkijken naar een andere werkplek. Pijpen zonder condoom en seks zonder condoom betekend dat er gezondheidsrisico’s aan verbonden zijn en je kans hebt om een SOA te krijgen. Het is belangrijk dat je je goed voelt op je werkplaats en veilig werken blijft belangrijk.  
Indien je druk ervaart van de mensen op jouw werkplek en je bent onzeker aarzel dan niet om hier met ons over te praten.  

Heb ik als sekswerker recht op een vervangingsinkomen?

Kan je (tijdelijk) niet meer werken als sekswerker? Heb je recht op een vervangingsinkomen zoals een werkloosheidsuitkering? Kan je niet werken door ziekte? Heb je recht op een ziekte-uitkering? Afhankelijk van je situatie kan ons sociaal team met jou uitzoeken waar je recht op hebt. Contacteer ons. 

Op wat moet ik letten bij online betalingen?

Soms loop je binnen je job het risico om slachtoffer te worden van financieel bedrog of diefstal. Wees daarom alert als de klant betaald!

 • Laat de klant eerst betalen alvorens jullie overgaan tot de afgesproken dienstverlening.
 • Vraag om cash geld
 • Indien je het geld digitaal wenst te ontvangen, maak dan gebruik van bankcontact of van een QR-code: hiermee kan de betaling niet meer geannuleerd worden
 • Vermijd het gebruik van bankapps: bij sommige bankapps kan men een latere betalingsdatum instellen en kan men zo achteraf de betaling alsnog annuleren. Je ontvangt dan geen geld!

Wil je zelf online betalen?

 • Let op als je iets koopt via sociale media, via deze kanalen kan je slachtoffer worden van phishing, online diefstal, enz…
 • Geef nooit persoonlijke informatie aan klanten, zoals je echte naam, telefoonnummer ed…

Heb je nog vragen? Neem contact met ons op.

Hoe zit het met mijn online privacy?

Het internet, we kunnen het niet meer wegdenken uit onze maatschappij. Iedereen gebruikt het  maar we staan niet altijd stil bij ons online leven. Als sekswerker is het internet heel handig, je gebruikt het om te adverteren, diensten aan te bieden en contacten te leggen met klanten,… Daarom is het juist belangrijk om even stil te staan bij je eigen online veiligheid. Want alles wat je online zet, blijft online en is vaak zichtbaar voor iedereen.

Het internet bevat dus een schat van persoonlijke informatie en ondanks de voordelen kan het ook snel schade aanrichten.

Op onze website hebben we een hele pagina uitgewerkt met tips en tricks om je online leven zo goed mogelijk te beschermen. Veilig online: hoe kan je jezelf en je online privacy beter beschermen?

Zit je toch nog met vragen of heb je hulp nodig? Neem contact met ons op.

Vragen van sekswerkers - medisch

Kan het medisch team op bezoek komen op mijn werkplek?

Wij werken ook op verplaatsing. Violett bezoekt heel wat privés, erotische massagesalons, ramen, clubs, … in Vlaanderen. 
Komen we nog niet langs waar jij werkt? Bel ons of mail ons, dan bekijken we samen wat past. Afhankelijk van de regio waar je werkt kan je contact opnemen met Violett Antwerpen, Violett Gent of Violett Hasselt. 

Hoe kan ik een afspraak maken bij een arts of verpleegkundige?

Je kan op verschillende manieren een afspraak maken, zoals e-mail, Whatsapp en per telefoon. Afhankelijk van de regio waar je verblijft kan je een afspraak maken in Antwerpen, Gent en Hasselt.

Ik heb medische en/ of psychische klachten die niets te maken hebben met sekswerk, kan ik hiervoor ook terecht bij een arts van Violett?

Onze medische- en psychosociale hulpverlening richt zich voornamelijk tot sekswerk. Onze artsen en verpleegkundigen helpen je uiteraard uit de nood bij klachten en/of problemen die niets met sekswerk te maken hebben. We kunnen zelf niet op elke vraag of klacht een antwoord bieden, maar na het bespreken en onderzoeken van de klachten kunnen wij gericht doorverwijzen. Vb naar een huisarts voor de opvolging en behandeling van een hoge bloeddruk of naar een tandarts voor de behandeling van abces... We trachten steeds samen met jou op zoek te gaan naar een geschikte oplossing voor het probleem. Zie ook FAQ “ik heb geen huisarts kan ik bij jullie terecht?” 

Ik heb geen huisarts kan ik bij jullie terecht?

Onze artsen helpen je graag verder. Maar in principe doen we bij Violett geen huisartsen geneeskunde. Dit wil niet zeggen dat we je niet uit de nood kunnen helpen. Ook kunnen we helpen met het zoeken van huisarts bij jou in de regio. In kader van opvolging voor bepaalde fysische problemen is het hebben van een huisarts heel belangrijk. Ook voor het voorschrijven van bepaalde medicatie kan je beter terecht bij een huisarts. Onze artsen schrijven niet elk geneesmiddel voor. 

Wat is een soa?

Soa's zijn seksueel overdraagbare aandoeningen: 

 • Soa's worden in de meeste gevallen veroorzaakt door een virus of een bacterie. Maar soms is een parasiet of een ander organisme de oorzaak van de infectie.
 • Soa's worden overgedragen door onveilig seksueel contact. 
  Verwekkers van soa's bevinden zich in het slijmvlies van de vagina, penis, mond, keel en anus of in het voorvocht, sperma en bloed.
 • Soa's veroorzaken niet altijd klachten, maar zijn zelfs zonder klachten besmettelijk en hebben mogelijk gevolgen voor jezelf op lange termijn. 

Meer informatie over soa, de verschillende soorten soa, testen op soa, behandeling soa, werken met soa,… kan je terugvinden op de website via volgende link.

Het condoom scheurde. Wat moet ik doen? Moet ik nu ongerust zijn?

Een condoom dat scheurt kan altijd eens voorvallen, of je nu vaginale, orale of anale seks hebt. Een condoom dat scheurt betekent dat je een risico loopt op soa. Als er sperma of voorvocht in je lichaam is terecht gekomen, is het belangrijk om dit op een zachte manier te verwijderen. Bijvoorbeeld door het uit te spuwen of uit te persen.  
Ga zeker niet met je handen of andere voorwerpen het sperma verwijderen. Vermijd ook ten allen tijden het gebruik van chemische producten in je vagina, anus of mond. Deze handelingen kunnen de slijmvliezen beschadigen waardoor er wondjes veroorzaakt kunnen worden. Gebruik je geen anticonceptie, dan loop je ook risico op een ongewenste zwangerschap. 
 
Meer informatie over wat je moet doen bij een gescheurd condoom vind je terug op onze website via volgende link. Hier vind je ook de nodige informatie over het veilig en goed aanbrengen van een condoom.  
 
Neem zeker contact met ons op om je te laten testen! Een gescheurd condoom betekent ook dat je een risico hebt gelopen op een soa. Ben je sekswerker? Je kan je gratis en anoniem bij Violett laten testen.

Waarvoor kan ik terecht bij de artsen en verpleegkundigen van Violett? Wat doen zij?

Je kan terecht bij de artsen en verpleegkundigen voor al je medische vragen en/of klachten die gerelateerd zijn aan sekswerk. Heb je een klapcondoom of onveilig contact gehad? Heb je vragen in verband met de risico’s van sekswerk, anticonceptie, PEP of PREP, noem maar op,… onze artsen en verpleegkundigen staan klaar om jou zo goed mogelijk te helpen.

Al de medische hulpverlening kan zowel op de consultatie plaatsvinden als op de werkplek/ thuis. De hulpverlening kan gaan van soa-screening, baarmoederhalsuitstrijkje, behandeling soa, vaccinatie, toedienen prikpil, voorschrijven anticonceptie, het geven van informatie, doorverwijzingen...  

Je kan een afspraak maken met de arts en verpleegkundige, zij bekijken het medische luik indien je nog met andere vragen zit verwijzen zij je graag door een collega van het sociale team. Neem gerust eens kijkje op de website via volgende link voor meer informatie.

Kan je een soa krijgen van pijpen zonder condoom?

Wie pijpt zonder condoom loopt risico op een soa.  
Als je pijpt zonder condoom probeer dan rekening te houden met volgende tips:  
Kreeg je voorvocht of sperma in je mond, probeer dit dan meteen uit te spuwen. Je kan je mond eventueel spoelen met water. Let op dat je hierdoor niets gaan inslikken of gaat gorgelen. Het slijmvlies in de keel is heel dun en laat ziektekiemen gemakkelijk door. Probeer je tanden niet meteen te poetsen of te flossen, dan kan je ook wondjes maken. Probeer ook een uurtje te wachten met eten. Meer informatie over het gebruik van condoom vind je terug op de website via deze link.

Hoe krijg ik mijn testresultaten?

Juist omdat we discretie en anonimiteit zo hoog in het vaandel dragen bespreken we de testresultaten steeds persoonlijk met jou, op de werkplek, op de consultatie of per telefoon. Indien je de je resultaten per mail wil ontvangen, vragen we je eerst telefonisch contact op te nemen.  We proberen te vermijden om gevoelige informatie zoals medische resultaten te versturen via onveilige kanalen zoals bvb. Whatsapp.  

Vragen van klanten

Ik zag een sekswerker en heb nu schuldgevoelens.

Het kan dat je schuldgevoelens ervaart. Misschien heb je wel in het geheim betaald voor seks of je familie en vrienden tonen geen begrip. Je bent hierin niet alleen. Er kunnen vele redenen zijn waarom je een sekswerker bezoekt. Misschien zoek je wel intimiteit of heb je een seksuele fantasie. Het is niet aan anderen om daarover te oordelen. Heb je advies nodig wat je in deze situatie kan doen? Neem contact op met Violett en we kunnen je verder adviseren. Meer info over schuldgevoelens kan je hier terugvinden.

Ik wil me laten testen op soa. Waar kan ik terecht?

Als klant van een sekswerker kan je je niet laten testen bij Violett. De hulpverleners van Violett kunnen je wel advies geven en doorverwijzen.  

Je kan voor een soa-screening terecht bij je huisarts. Vind je het vervelend om naar je huisarts te gaan? Klanten van sekswerkers kunnen ook (anoniem) terecht bij het Helpcenter van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. We raden klanten aan om zich jaarlijks te laten testen op soa. Meer info over testen op soa vind je hier terug. 

Ik zag een sekswerker en ben bezorgd over zijn/haar situatie.

Je kan terecht bij Violett om je bezorgdheid te uiten. We luisteren naar je verhaal en geven je advies. Vermoed je dat de sekswerker slachtoffer is van mensenhandel of uitbuiting? Op deze pagina vind je meer informatie over het melden ervan. 

Ik heb een onveilig contact gehad met een sekswerker. Moet ik nu ongerust zijn?

Probeer rustig te blijven. Soms kan het gebeuren dat het condoom scheurt of dat je geen condoom gebruikt hebt. Het risico bestaat dat je een soa hebt opgelopen. Heb je seks gehad met (trans)mannen of met (trans)vrouwen? Heb je orale, vaginale of anale seks gehad? Is er een groot risico op hiv? Neem dan zo snel mogelijk PEP. Contacteer ons voor meer advies en om de verdere stappen te bekijken. 

Kan ik mij laten pijpen zonder condoom?

Je loopt een risico op soa als je vrijt zonder condoom. Ook pijpen zonder condoom is niet zonder risico. De kans bestaat om besmet te worden met chlamydia, gonorroe of herpes.  
We raden aan om altijd een condoom te gebruiken. Beslis je om het condoom toch niet te gebruiken? Laat je jaarlijks testen op soa bij je huisarts of bij het Helpcenter van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. 

Vragen van familie en vrienden

Mijn dochter/zoon/vriendin werkt in de prostitutie. Help! Hoe ga ik hier mee om? Is het werk gevaarlijk? Wat moet ik zeggen? Hoe hierop reageren?

Het is fijn om te horen dat je dochter/zoon/vriendin jou in vertrouwen heeft genomen. Het is normaal dat je enkele vragen hebt. We kunnen je geruststellen en advies geven. Op onze website hebben we een pagina speciaal voorbehouden voor familie, vrienden of kennissen van sekswerkers. Deze kan je hier terugvinden. 

Ik ben geen sekswerker. Waar kan ik terecht met vragen over soa?

Doe je niet aan sekswerk, maar heb je vragen over soa? Op de website van Alles Over Seks van Sensoa vind je heel wat nuttige informatie. 

×

   Deze website maakt enkel gebruik van functionele en analytische cookies. Die geven géén informatie door aan sociale media of aan andere sites. Met die cookies werkt de website vlotter, zo onthouden we bijvoorbeeld in welke taal je de website bezoekt. Ook weten we welke pagina’s op violett.be het meest gelezen worden en welke het minst. Lees ons Cookiebeleid als je hier meer over wil weten.