Wat zegt de wet?
Vanaf 1 december 2024 is het mogelijk om sekswerk onder een arbeidsovereenkomst te verrichten. Het arbeidskader voor sekswerkers is een van de concrete gevolgen van de decriminalisering van sekswerk. De sekswerker krijgt extra werknemersrechten en je moet als de uitbater voldoen aan bepaalde verplichtingen, zoals het aanvragen van een erkenning.
Het arbeidskader geldt enkel voor sekswerkers die fysieke seksuele contacten aanbieden. Porno, striptease en webcam vallen dus niet onder deze wet.
Let wel: deze arbeidswet geldt enkel voor werkgevers. Als je als uitbater samenwerkt met zelfstandige sekswerkers, is deze wetgeving niet van toepassing.
Voor advies over deze wetgeving en ondersteuning bij het aanvragen van de erkenning kan je als werkgever/uitbater niet bij Violett terecht. Je kan beroep doen op het sociaal secretariaat, je boekhouder of juridisch advies inwinnen bij een advocaat.
We geven je hieronder wel een overzicht van de nieuwe wetgeving rond het arbeidskader voor sekswerkers, zo kan je gericht informatie opzoeken.
Het arbeidskader voor sekswerkers vind je in de wet van 3 mei 2024 - Wet houdende bepalingen betreffende sekswerk onder arbeidsovereenkomst. Deze wet creëert het kader waarin sekswerk onder arbeidsovereenkomst mogelijk zijn. Ze bepaalt wie werkgever kan worden en aan welke voorwaarden kandidaat-werkgevers moeten voldoen. De wet bepaalt daarnaast o.a. dat hulporganisaties voor sekswerkers, zoals Violett, toegang moeten hebben tot de werkplek om hun hulpaanbod te kunnen doen aan de sekswerkers die je tewerkstelt.
Om de inhoud van de wet verder vorm te geven, werden verschillende koninklijke besluiten geschreven:
- Het KB van 20 oktober 2024 beschrijft de erkenningsprocedure voor werkgevers van sekswerkers Hier vind je de praktische informatie over hoe je je aanvraag tot erkenning kan indienen en binnen welke termijn je een antwoord mag verwachten.
- Het KB van 12 september 2024 bepaalt welke inspectiediensten bevoegd zijn voor het toezicht op de naleving van het arbeidskader
- Het Paritair Comité Horeca is bevoegd voor de sekswerkers en hun erkende werkgevers
De Codex Welzijn op het Werk geldt voor alle werknemers, dus ook voor sekswerkers. Er zullen ook specifieke welzijnsaspecten worden bepaald voor werkgevers van sekswerkers. Deze zullen worden opgenomen in een (te verschijnen) Koninklijk Besluit.
Als je op je website reclame wil maken voor de diensten van sekswerkers die in jouw uitbating aan het werk zijn (ongeacht of ze werknemer of zelfstandige zijn), dan moet je voldoen aan de bepalingen van het KB van 18 mei 2024 De informatie die je op grond van artikel 4 moet aanbieden is door de FOD Justitie gebundeld op de website Sekswerk | Federale overheidsdienst justitie