PrEP en PEP
PEP en PrEP zijn geneesmiddelen die kunnen voorkomen dat je HIV krijgt. Het zijn beide zogenaamde HIV-remmers. Er zijn twee soorten:
- PEP (post-exposure profylaxis) neem je kort nadat je onveilige seks gehad hebt waarbij er een groot risico was om hiv op te lopen.
- PrEP (pre-exposure profylaxis) neem je vooraf om het risico op HIV uit te sluiten.
PEP: Wat is PEP en hoe werkt het?
PEP is een geneesmiddel dat je inneemt als je net onveilige seks hebt gehad en waarbij er een groot risico was om HIV op te lopen. Door inname van PEP wordt de kans dat je HIV krijgt kleiner, al wordt deze kans niet herleid tot nul. Hoe sneller je de medicatie inneemt, hoe groter de kans dat het zal werken. PEP zorgt ervoor dat het HIV-virus belangrijke lichaamscellen niet kan binnendringen, waardoor het er niet in slaagt te overleven.
Voor wie is PEP aangewezen?
Het is zeker niet nodig om na elk klapcondoom of bij elk onveilig seksueel contact PEP in te nemen. Enkel als de kans op HIV-infectie groot is, is PEP aangewezen. Deze kans zal door een arts ingeschat worden aan de hand van verschillende vragen zoals: welk seksueel contact heb je gehad? Bij anale seks is de kans bijvoorbeeld groter dan bij vaginale seks. Was de klant HIV-positief? Weet je of hij of zij in behandeling is voor HIV? Was er geweld bij betrokken?
Hoe PEP innemen?
PEP moet je zo snel mogelijk innemen: liefst binnen de 48 uur, ten laatste 72 uur na het risicocontact. Hoe sneller je start, hoe beter het werkt. Een PEP-kuur duurt 4 weken.
Waar kan ik PEP krijgen?
PEP kan je enkel krijgen in ziekenhuizen die over een aidsreferentiecentrum beschikken. Daar zullen de artsen samen met jou inschatten of je in aanmerking komt. De contactgegevens van de verschillende aidsreferentiecentra vind je hier.
De artsen van Violett kunnen je die medicatie dus niet zelf geven, maar kunnen wel helpen door je door te verwijzen. Als je een ziekteverzekering hebt, wordt PEP volledig terugbetaald. Indien je dit niet hebt, kan er gekeken worden of je in aanmerking komt voor een medische kaart via het OCMW.
Heb je onveilige seks gehad en twijfel je of je PEP moet innemen? Bel dan zo snel mogelijk met één van onze artsen tijdens de openingsuren of anders naar het dichtsbijzijnde aidsrefentiecentrum, zodat het risico op HIV ingeschat kan worden.
PrEP: Wat is PrEP en hoe werkt het?
PrEP zijn geneesmiddelen die je preventief neemt om besmetting met HIV te voorkomen. Het beschermt echter niet tegen andere SOA's dus kan het condoom zeker niet worden vervangen! PrEP zorgt ervoor dat het virus belangrijke lichaamscellen niet kan binnendringen, waardoor het virus niet kan overleven.
Voor wie is PrEP te overwegen?
Zeker niet alle sekswerkers hebben nood aan PrEP. Als je altijd veilig werkt is PrEP zeker niet nodig! PrEP is vooral te overwegen voor mannelijke en trans-sekswerkers, die zelf geen HIV hebben en die regelmatig seksueel contact hebben met mannen zonder condoom.
Hoe PrEP innemen?
PrEP kan op 2 manieren ingenomen worden:
- voor mannen én vrouwen: 1 pil per dag, telkens op hetzelfde tijdstip
- enkel mannen: een aantal pillen volgens een vast schema rond een periode van onveilige seks.
Meer concrete info over de verschillende schema's vind je op de website van het instituut voor tropische geneeskunde.
Waar kan ik PrEP krijgen?
PrEP kan enkel worden voorgeschreven in de (meeste) aidsreferentiecentra. Een lijst met de verschillende aidsreferentiecentra vind je hier.
De artsen gaan je daar om de 3 maanden zien om verschillende SOA-testen af te nemen en de medicatie voor te schrijven. Indien je in aanmerking komt voor PrEP en beschikt over een ziekteverzekering betaal je 11,90 euro voor 30 tabletten. Indien je geen ziekteverzekering hebt, kunnen onze sociaal werkers samen met jou kijken of je in aanmerking komt voor een medische kaart via het OCMW.
Denk je dat je in aanmerking komt voor PrEP, spreek er over met één van onze artsen of gezondheidswerkers. We kijken samen met jou of PrEP iets voor jou is en kijken hoe we jou kunnen doorverwijzen!