Nieuw in België?
Kom je uit een ander land en wil je graag voor lange tijd in Vlaanderen wonen? Dan zijn er heel wat zaken waar je aan moet denken en die je in orde moet maken. De Vlaamse overheid gebruikt de term "nieuwkomers" voor wie hier pas is aangekomen. Als nieuwkomer kan je je registreren bij de gemeente of stad waar je woont. Afhankelijk van je nationaliteit ben je wel of niet verplicht een inburgeringscursus te volgen. Als je in Vlaanderen woont is het uiteraard een goed idee Nederlands te leren.
Ik ben Roemeens en heb besloten om in Vlaanderen te blijven wonen. Wat moet ik nu doen? Moet ik mij registreren en waar kan ik Nederlands leren?
Wanneer moet ik me registreren?
Als je in Vlaanderen wil blijven wonen, moet je je registreren in de gemeente of stad waar je woont. Elke gemeente of stad heeft een loket waar je je kan inschrijven. Meestal moet je wel eerst een afspraak maken. Dat kan online of via de telefoon.
De ambtenaar van de gemeente zal nagaan of je voldoet aan de voorwaarden. Hij zal vragen stellen over je persoonlijke situatie. Je moet kunnen bewijzen dat je beschikt over voldoende financiële middelen.
Waar laat je je registreren? Indien je in de stad Antwerpen of Gent woont, kan dit hier:
Antwerpen migratie loket Gent Loket Migratie
Na je registratie zal de wijkagent bij je langskomen om te controleren of je daadwerkelijk op het opgegeven adres verblijft.
Zorg er zeker voor dat er een duidelijk leesbaar naamkaartje naast je bel hangt!
Ze zeggen dat ik via mijn werk in de ramen een verblijfskaart kan krijgen, klopt dit en waar moet ik dan zijn?
Kan ik een verblijfskaart krijgen in België?
Er zijn verschillende procedures in België om een verblijfsvergunning te verkrijgen. Maar elke procedure vraagt tijd, de juiste documenten en een hoop administratie. Voor al je vragen rond je verblijfsstatus kan je terecht bij de diensten van de stad of gemeente waar je woont.
Op zoek naar officieel werk
Werken in de erotische sector wordt in België niet erkend als een officieel beroep. Vaak heb je dus geen geldig arbeidscontract. Maar een wettelijk arbeidscontract is wel nodig om een verblijfsvergunning te krijgen.
Heb je op basis van je sekswerk toch een arbeidscontract en loonbrieven dan kan je met deze documenten langs het loket. De ambtenaar zal je contract controleren en nagaan of het contract genoeg garanties biedt op langdurige tewerkstelling.
Wanneer je werk zoekt moet je dit ook kunnen bewijzen. Men zal je vragen documenten voor te leggen die aantonen dat je voldoende inspanningen levert om een job te vinden.
Je kan ook kiezen voor een job als zelfstandige. In dit geval moet je kunnen aantonen dat je deze zelfstandige activiteit op lange termijn uitoefent. Om te werken als zelfstandige moet je je inschrijven in een ondernemingsloket in jouw woonplaats.
Zelfstandige of arbeidscontract in sekswerk
Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en indien je de nodige bewijsstukken kan voorleggen, wordt de procedure tot het bekomen van een elektronische verblijfskaart opgestart.
Nederlands leren
Als je in Vlaanderen woont is het belangrijk dat je zo vlug mogelijk Nederlands leert. Nederlands spreken is niet alleen belangrijk om te integreren, maar is noodzakelijk wanneer je op zoek gaat naar officieel werk. De stad of gemeente waar je woont bieden Nederlandse lessen aan. Woon je in Antwerpen? Dan kan je terecht bij Atlas. Woon je in Gent? Ga dan langs bij In-Gent.
Inburgeringscursus
De stad of gemeente waar je woont biedt inburgeringscurssen aan. Sommige nieuwkomers moeten verplicht een inburgeringscursus volgen. Andere nieuwkomers hebben de keuze. De ambtenaar aan het loket zal je informeren over jouw situatie.
Woon je in Antwerpen? Dan kan je terecht bij Atlas. Woon je in Gent? Ga dan langs bij In-Gent. Woon je in een andere gemeente of stad en ben je op zoek naar een contactpunt voor integratie? Contacteer dan zeker een hulpverlener van Violett.
Vraag hulp aan een hulpverlener van Violett
Heb je hulp nodig om jouw persoonlijke situatie te bekijken? Woon je in een andere gemeente of stad en slaag er niet in de juiste informatie te vinden? Een hulpverlener van Violett kan je zeker verder helpen.
Wil je meer info?
2000 Antwerpen
Doktersconsultatie zonder afspraak: maandag en donderdag van 14:00 tot 16:00
Doktersconsultatie op afspraak:
maandag/dinsdag/woensdag10.00 - 12.0018.00 - 20.00donderdag/vrijdag10.00 - 12.00
Voor algemene vragen en sociale hulp:
maandag09.00 - 17.00dinsdag09.00 - 17.00woensdag09.00 - 17.00donderdag13.00 - 17.00vrijdag09.00 - 17.00
9000 Gent
Doktersconsultatie op afspraak:
maandag/dinsdag/woensdag/donderdag/vrijdag11.00 - 13.00
Voor algemene vragen en sociale hulp:
maandag/dinsdag13.00 - 17.00woensdag/donderdag13.00 - 17.00vrijdag10.00 - 14.00
3500 Hasselt
Doktersconsultatie op afspraak:
maandag10.00 - 12.00dinsdag/woensdag/donderdag/vrijdag/
Voor algemene vragen en sociale hulp:
Via telefoon of op afspraak