Stoppen met sekswerk
Heb je jezelf weleens de vraag gesteld hoe lang je nog wil werken als sekswerker? Misschien zie je dit als een tijdelijke job en heb je plannen voor later. Misschien heb je geen idee wat de toekomst brengt. Misschien is je persoonlijke situatie zo ingewikkeld dat je denkt dat er geen alternatieven zijn. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Met een realistische blik en een goed plan zijn kleine stapjes vooruit altijd mogelijk.
Ik werk al een tijdje in de erotische sector maar wil op zoek naar een andere job. Ik heb geen idee waar ik ander werk kan vinden. Ze zeggen me steeds dat ik een cv moet opmaken, maar dat kan ik niet. Wat moet ik erop schrijven? Ik zou het niet weten.
Maak op tijd plannen
Als je wil stoppen met sekswerk moet je natuurlijk nadenken over hoe je dit wil aanpakken. Wat zijn de gevolgen voor jou op financieel gebied? Wat gaat er veranderen in jouw leven?
- Misschien moet je op zoek naar ander werk of wil je een opleiding volgen?
- Heb je recht op een financiële tegemoetkoming?
- Of wil je terugkeren naar je land van oorsprong?
Stoppen zal dus heel wat vragen oproepen. Wat het antwoord is hangt af van jouw persoonlijke situatie. Het is dus belangrijk dat je op tijd uitzoekt wat je opties zijn vooraleer je stopt met werken. Het geeft je de kans om goed voorbereid aan iets anders te beginnen.
Ik wil ander werk
Zoeken naar werk op de Vlaamse arbeidsmarkt is niet zo eenvoudig. Vaak word je ontmoedigd omdat je niet voldoet aan de jobvereisten. Je hebt geen of weinig ervaring, spreekt onvoldoende Nederlands en bent niet in het bezit van het juiste diploma. Als je een diploma uit het buitenland bezit is het interessant om na te gaan of je diploma ook hier erkend wordt.
Ik verdien te weinig. Ik kan mijn huur niet betalen en heb schulden. Ik heb nooit een andere job gehad en weet niet waarvoor ik in aanmerking zou komen. Ik spreek geen Nederlands, maar om te poetsen moet je toch geen Nederlands kennen? Ik wil zo snel mogelijk ander werk.
Hoe kunnen we je helpen?
De eerste stap
- We helpen je met je inschrijving bij de VDAB (Vlaamse dienst voor arbeidsbemiddeling).
- We helpen je een cv (curriculum vitae) op te stellen.
- We helpen je een goede motivatiebrief te schrijven.
- We zoeken samen naar geschikte vacatures.
- We zoeken uit of je een bijkomende opleiding moet/kan volgen.
- Moet je Nederlands leren? Dan bekijken we de mogelijke opties.
Waar vind je geschikte vacatures?
De website van de VDAB is een goede startplaats om op zoek te gaan naar openstaande vacatures. Maar niet alle vacatures staan online. Daarom is het zeker belangrijk om je netwerk in te schakelen of spontaan te solliciteren. Facebook is ook een handig hulpmiddel om op zoek te gaan naar een job.
Indien je het juiste profiel hebt kunnen we je in contact brengen met medewerkers van de VDAB en de vakbond ABVV-Horval. Deze contacten worden in alle discretie gelegd met respect voor het beroepsgeheim en uiteraard niet zonder jouw goedkeuring.
Wil je niet alleen naar een eerste gesprek? De hulpverlener van Violett kan je vergezellen.
Heb je sociale rechten?
Het kan best zijn dat je meer rechten hebt dan je denkt. Misschien kom je wel in aanmerking voor een leefloon of een andere vorm van sociale bijstand. Om dit uit te zoeken werken we samen met de medewerkers van het OCMW in jouw buurt. Deze contacten worden in alle discretie gelegd met respect voor het beroepsgeheim en uiteraard niet zonder jouw goedkeuring.
Spreek je geen Nederlands?
Als je geen Nederlands spreekt is het zeker aan te raden om op tijd met een taalopleiding te beginnen.
Voor alle jobs in Vlaanderen moet je minstens Nederlands op basisniveau onder de knie hebben. Kennis van het Nederlands verhoogt je kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk. Indien je Nederlands aan het leren bent zullen mensen je inspanning waarderen.
Wil je graag buiten de schooluren Nederlands oefenen? Er bestaan in Vlaanderen verschillende organisaties die je in contact brengen met Nederlandstalige inwoners. Ook wanneer je nog geen Belgische verblijfsdocumenten bezit kan je starten met Nederlandse les. Heb je interesse? Contacteer dan zeker een hulpverlener van Violett. Zij kunnen je in contact brengen met de organisaties in jouw gemeente of stad.
Of wil je liever je Nederlands online oefenen? Neem dan alvast een kijkje op deze pagina: Oefen online Nederlands
Wil je meer info?
2000 Antwerpen
Doktersconsultatie zonder afspraak: maandag en donderdag van 14:00 tot 16:00
Doktersconsultatie op afspraak:
maandag/dinsdag/woensdag10.00 - 12.0018.00 - 20.00donderdag/vrijdag10.00 - 12.00
Voor algemene vragen en sociale hulp:
maandag09.00 - 17.00dinsdag09.00 - 17.00woensdag09.00 - 17.00donderdag13.00 - 17.00vrijdag09.00 - 17.00
9000 Gent
Doktersconsultatie op afspraak:
maandag/dinsdag/woensdag/donderdag/vrijdag11.00 - 13.00
Voor algemene vragen en sociale hulp:
maandag/dinsdag13.00 - 17.00woensdag/donderdag13.00 - 17.00vrijdag10.00 - 14.00
3500 Hasselt
Doktersconsultatie op afspraak:
maandag10.00 - 12.00dinsdag/woensdag/donderdag/vrijdag/
Voor algemene vragen en sociale hulp:
Via telefoon of op afspraak