Zowel een goede persoonlijke hygiëne als de hygiëne van de klant zijn belangrijk. Hieronder kan je enkele tips terugvinden.
Vaginale hygiëne
Een gezonde vagina bevat zowel goede als slechte bacteriën die elkaar in evenwicht houden. Samen onderdrukken ze schadelijke virussen, bacteriën en schimmels. Hierbij maken de goede bacteriën onder andere melkzuur aan dat nodig is voor een stabiele zuurtegraad. De slechte bacteriën ontwikkelen zich wanneer de zuurtegraad verstoord wordt.
Volgende factoren kunnen de zuurtegraad verstoren:
- Hormonale veranderingen tijdens de menstruatie, zwangerschap en menopauze.
TIP: Vervang de tampon, sponsje of maandverband elke vier tot zes uur. Gebruik bij voorkeur geen inlegkruisjes als je niet ongesteld bent. Hierdoor heb je namelijk meer kans op een schimmelinfectie.
TIP: Gebruik tijdens de menstruatie een sponsje eenmalig en hou dit nooit langer dan acht uur in. Gebruik geen natuur- of huishoudsponsen! Dat is niet hygiënisch. Er kunnen bovendien afgescheurde stukjes in de vagina achterblijven die een ontsteking veroorzaken. Gebruik bij het vrijen meer glijmiddel dan gewoonlijk, een deel wordt namelijk door het sponsje opgenomen.
- Bepaalde geneesmiddelen kunnen de beschermende werking van bacteriën in de vagina ontregelen (o.a. antibiotica of gynaecologische zetpillen).
- Condoomgebruik: het rubber van een condoom kan het vaginale slijmvlies irriteren en zo de vaginale flora aantasten.
- Synthetisch of nauwsluitend ondergoed.
TIP: Draag je kledij niet te strak. Wrijving en het gebrek aan verluchting geven bacteriën alle kansen om zich te vermenigvuldigen. Draag bij voorkeur katoenen in plaats van synthetisch ondergoed. Draag geen natte kleren. Vochtigheid bevordert de toename van bacteriën.
TIP: Trek elke dag schoon ondergoed aan.
- De aanwezigheid van sperma in de vagina kan ertoe leiden dat de zuurtegraad afneemt.
- Tabak.
- Een bezoek aan zwembaden en sauna’s.
- Het spiraaltje: dit bevat namelijk een hormoon dat de vaginale flora beïnvloedt.
- Stress en vermoeidheid.
- Klassieke en geparfumeerde zeep of douchegel.
TIP: Gebruik bij voorkeur uitsluitend water om je vagina uitwendig te wassen.
- Vaginale spoelingen: het gebruik van producten als gynaecologische isobetadine, dettol, ... is alleen aangewezen in het geval van een infectie. Preventief spoelen heeft een nadelig effect op het slijmvlies van de vagina en je zuurtegraad. Het is te agressief voor de vaginale flora. Een gezonde vagina reinigt zichzelf.
- Te weinig of te veel intiem wassen.
TIP: Was je vagina aan de buitenkant met lauw water, was niet inwendig. Was je vagina niet na elke klant.
TIP: Gebruik bij voorkeur je handen om je te wassen en vermijd washandjes! Deze laatste vormen een broeihaard van bacteriën. Indien je toch washandjes gebruikt, vervang ze dan bij elke wasbeurt.
TIP: Bij het afdrogen wrijf je van voren naar achteren (van vagina naar aars). Dep droog in plaats van hard wrijven.
Voor trans sekswerkers die een volledige transitie ondergingen gelden andere adviezen voor vaginale hygiëne:
- Spoel je vagina inwendig één keer per week of volg de instructies die voor jou persoonlijk gelden. Ben je onzeker over de verzorging van je nieuwe vagina, neem dan contact op met jouw genderteam of met je huisarts.
- In de huid van de neo-vagina zitten veel talgkliertjes. Talg kan zich in de diepte van de neo-vagina ophopen en klachten geven. Als je last hebt van een sterke vaginale geur kun je vaker spoelen.
- Gebruik geen agressieve middelen, spoel alleen met water.
- Breng na het spoelen wat olie of bijvoorbeeld calendulacrème in de vagina in. Dit voorkomt verweking en het verkleven van de huid. Nog beter is een hormooncrème die ook de doorbloeding bevordert.