Veilig online: hoe kan je jezelf en je online privacy beter beschermen?
Voor sekswerkers is het internet heel handig. Je kan het internet gebruiken om online te adverteren en contact te leggen met klanten. Of je biedt online diensten aan.
Toch is het goed om stil te staan bij je online leven. Want hoewel het internet tal van voordelen biedt, kan het ook snel schade aanrichten. Het is belangrijk te beseffen dat wat je online zet, online blijft en vaak zichtbaar is voor iedereen. Online handelingen laten een digitaal spoor na. Op die manier bevat het internet een schat aan persoonlijke informatie.
Hoe zit het met jouw online privacy? Hoe vertrouwelijk blijft de info die je online plaats of met iemand anders deelt?
Online privacy
Iedereen heeft recht op privacy of de bescherming van je persoonlijke levenssfeer. En dus ook het recht om bepaalde zaken verborgen te houden.
Een eerste snelle check die je kan doen om na te gaan hoeveel info jij nu precies online prijsgeeft.
Google jezelf. Geef je echte naam of werknaam in in de zoekbalk. Wat krijg je allemaal te zien?
Kom je persoonlijke informatie tegen in het zoekresultaat? Je kan Google vragen deze info uit de zoekmachine te verwijderen. Dit kan eenvoudig door een online formulier in te vullen.
Controle behouden over je persoonsgegeven beschermt je daarnaast tegen doxing. Bij doxing maakt iemand tegen jouw wil je persoonlijke gegevens openbaar. Hij/zij/hen onthult identificerende informatie over jou op het internet. Denk hierbij aan je adres, je naam, je persoonlijk telefoonnummer, werkplek, persoonlijke foto’s of video's.
Het verspreiden van foto's en video's met intieme beelden is verboden. Dit fenomeen heet 'wraakporno'. Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen heeft een handleiding gemaakt over hoe je beelden offline kan laten halen en de verspreiding kan tegengaan. Klik hier voor de handleiding
Praktische tips
Maak jij je soms zorgen over je online privacy? Of weet je hier misschien net te weinig over? Hieronder vind je praktische tips om jouw online privacy te beschermen.
Houd werk en privé zo veel mogelijk gescheiden.
Een eerste stap is het gebruiken van twee afzonderlijke toestellen. Eén voor je sekswerk en één voor privégebruik. Vermijd dat je inlogt op accounts voor privégebruik op je werktoestel en omgekeerd. Anders zouden beide toch nog aan elkaar gelinkt kunnen worden.
Maak afzonderlijke accounts aan. Hier kan je zo ver in gaan als je zelf wil: verschillende sociale media profielen, verschillende mailadressen, een verschillende webbrowser en/of mailprovider. Zo houd je alles zoveel mogelijk gescheiden.
Voorbeeld: Je maakt een profiel aan voor je sekswerk met mailadres A. Dit mailadres is een hotmail-account. Als webbrowser gebruik je hiervoor Firefox. Voor je persoonlijk profiel gebruik je mailadres B. Dit is een Gmail-account. Als webbrowser gebruik je hiervoor Safari.
Gebruik een nickname of alias.
Houd je werkprofielen zo anoniem mogelijk.
In de eerste plaats doe je dit door je echte naam niet te gebruiken in je profiel. In de tweede plaats kan je voor het aanmaken van je profiel ook een anoniem mailadres gebruiken. Vermijd dan alleszins dat je mailadressen persoonlijke informatie bevatten.
Eventueel kan je er ook over nadenken om je persoonlijke profielen (deels) te anonimiseren. Je kan bijvoorbeeld enkel je voornaam gebruiken of geen profielfoto instellen.
Je kan voor elk platform een andere gebruikersnaam kiezen. Dit is zeker het overwegen waard wat betreft je persoonlijke profielen. Zo vermijd je dat als er één account achterhaald wordt, andere ook makkelijk achterhaald kunnen worden. Op die manier vermijd je mogelijks grotere schade.
Gebruik sterke wachtwoorden.
Een sterk wachtwoord bestaat uit minstens 8 tekens en bevat een combinatie aan letters, cijfers en symbolen.
Een wachtwoord bevat best ook geen verwijzingen naar persoonlijke informatie. Probeer herhaling van wachtwoorden zoveel mogelijk te vermijden. Als je moeite hebt om al je wachtwoorden te onthouden, kan je gebruik maken van een ‘passwordmanager’.
Beveiliging.
Beveilig je toestel door middel van een code, met je vingerafdruk of gezichtsherkenning. Op die manier kan niemand zomaar in je toestel.
Je kan bepaalde apps of accounts ook nog eens afzonderlijk beveiligen. Dit wordt ook wel tweefactorauthenticatie genoemd. Het zorgt voor een extra beschermlaag.
Foto’s en video’s.
Als je foto’s en video’s op het internet plaatst, kan het heel moeilijk zijn om deze terug definitief te verwijderen. Maak daarom steeds de afweging of en hoe herkenbaar je wenst te zijn.
Wens je anoniem te blijven? Deze praktische tips helpen je op weg:
Vermijd beeldmateriaal waar je gezicht op staat. Gebruik je toch een foto waarop je gezicht staat dan kan je ervoor kiezen om een masker te dragen, je gezicht te ‘blurren’ of er iets overheen te plaatsen (bv. een vlak, een emoji).
Belangrijk om hierbij te weten is dat een geblurde of bewerkte foto steeds kan teruggebracht worden naar het origineel. Je kan dit vermijden door van de geblurde/bewerkte foto een screenshot te nemen en vervolgens het screenshot online te plaatsen.
Wees aandachtig voor andere zichtbare herkenningspunten die info geven over wie je bent, waar je bent, waar je woont of werkt. Denk hierbij aan tattoos, juwelen, moedervlekken, bepaalde kledingstukken of decoratie. Bekijk je beeldmateriaal dus grondig vooraleer je het online plaatst.
Gebruik geen foto’s en video’s die ook op jouw persoonlijke profielen te vinden zijn. Beiden zouden zo aan elkaar gelinkt kunnen worden. Bepaalde websites zoals Google Image Search laten reverse image search toe. Dit betekent dat iemand een foto uploadt in de zoekmachine. De zoekmachine gaat dan op zoek waar deze foto nog meer te vinden is op het internet en zoekt verder naar gelijkaardige afbeeldingen.
Doe een privacy check van je sociale media.
Welke privacy instellingen heb je? Wie kan wat zien op jouw profiel?
Aanvaard niet zomaar iedereen als vriend. Stel jezelf steeds de vraag wat die persoon dan te zien krijgt.
Chatten en bellen.
De veiligste app hiervoor is Signal.
Signal maakt gebruik van data-encryptie, wat wil zeggen dat anderen niet zomaar aan jouw data kunnen. Whatsapp werkt volgens hetzelfde principe, maar is eigendom van Facebook. Dit betekent dat de app wél gegevens over jou bijhoudt en deze doorverkoopt aan andere bedrijven. Sta hier dus bij stil vooraleer je persoonlijke documenten of info online verstuurt.
Schakel locatievoorzieningen uit op je apps.
Zowel op de gsm voor je werk als op die voor persoonlijk gebruik.
Bedrijven als Facebook staan erom bekend om gegevens te verzamelen op basis van je locatievoorzieningen. Zo kan het gebeuren dat een app bijvoorbeeld een vriendschapssuggestie doet o.b.v. je locatie. Iets wat niet altijd wenselijk is.
Locatievoorzieningen kunnen soms wel nuttig zijn. Stel dat je je in nood bevindt, dan kunnen bepaalde apps hierdoor wel je locatie achterhalen. Maak voor jezelf de afweging.
De webbrower op je computer.
Surf je via een browser op je computer? (Google Chrome, Firefox, Safari)? Blokkeer cookies.
Cookies tracken gegevens en proberen zo een soort database over jou aan te leggen voor commerciële doeleinden. Hierdoor zou het kunnen gebeuren dat jouw privésurfgedrag en je surfgedrag voor je sekswerk toch aan elkaar gelinkt worden. Vandaar kan het ook aangewezen zijn om voor beiden een verschillende browser te gebruiken.
Je kan eventueel ook surfen in incognito-modus. Deze modus zorgt ervoor dat je browser niet bijhoudt welke pagina’s je bezoekt of wat je opzoekt. Het zorgt er echter niet voor dat de pagina’s die je bezoekt geen informatie over jou meer kunnen verzamelen. Bepaalde browsers, zoals Firefox of DuckDuckGo, bieden overigens iets meer bescherming op vlak van privacy.
Voer updates uit.
Houd je toestellen en apps up-to-date. Updates bevatten vaak aanpassingen op vlak van veiligheidskwesties.
Cyberstalking
Cyberstalking is een misdrijf waarbij iemand jou herhaaldelijk lastigvalt, bedreigt of intimideert via het internet of andere elektronische middelen (bv. mail, chat, telefoon, sociale media).
Wat kan je er tegen doen?
- Verzamel bewijzen.
Bewaar de storende berichten die je krijgt. Neem er een screenshot van. Bewaar berichten, mails, foto’s… Kortom zoveel mogelijk. Zorg ervoor dat op je screenshot zichtbaar is wie de afzender is. Je kan eventueel een bestand aanleggen waarin je alle bewijs verzamelt op één plaats.
- Breng iemand op de hoogte.
Praat erover met vrienden, familie of een hulpverlener. Je hoeft dit niet alleen te dragen. Anderen kunnen je steun bieden of helpen zoeken naar een oplossing.
Je kan ook steeds contact opnemen met 1712. 1712 is er voor slachtoffers van geweld. Je kan ze bereiken via chat, mail of telefoon.- Contacteer de moderator of forumbeheerder.
Word je lastiggevallen in een chatroom of op een forum? De moderator kan ervoor zorgen dat jouw stalker geschorst wordt.
- Blokkeer de persoon in kwestie.
Op die manier kan je stalker je minder makkelijk contacteren. Natuurlijk kan hij/zij/hen altijd een nieuw account maken. Stel je privacy-instellingen van apps zo in dat niemand jou zomaar kan contacteren. Aanvaard ook niet iedereen als vriend.
- Betrek de politie.
Voel je je onveilig? Aarzel niet om de politie te contacteren. Je kan ook aangifte doen bij de politie. Aangifte doen kan jou een gevoel van rechtvaardigheid geven. Het zorgt ervoor dat de feiten worden onderzocht en de dader mogelijks gestraft.
Heb je nog vragen?
2000 Antwerpen
Doktersconsultatie zonder afspraak: maandag en donderdag van 14:00 tot 16:00
Doktersconsultatie op afspraak:
maandag/dinsdag/woensdag10.00 - 12.0018.00 - 20.00donderdag/vrijdag10.00 - 12.00
Voor algemene vragen en sociale hulp:
maandag09.00 - 17.00dinsdag09.00 - 17.00woensdag09.00 - 17.00donderdag13.00 - 17.00vrijdag09.00 - 17.00
9000 Gent
Doktersconsultatie op afspraak:
maandag/dinsdag/woensdag/donderdag/vrijdag11.00 - 13.00
Voor algemene vragen en sociale hulp:
maandag/dinsdag13.00 - 17.00woensdag/donderdag13.00 - 17.00vrijdag10.00 - 14.00
3500 Hasselt
Doktersconsultatie op afspraak:
maandag10.00 - 12.00dinsdag/woensdag/donderdag/vrijdag/
Voor algemene vragen en sociale hulp:
Via telefoon of op afspraak